Förberedelser inför vår kommande föreläsning!
Eftersom vårt projektarbete inte bara handlar om att ha en blogg för att sprida kunskap, utan också om att anordna en föreläsning för en årskurs 9 klass, tänkte vi skriva lite om hur det går för oss. Där ska vi både föreläsa själva om droger, alkohol och skador som orsakas av missbruk mm. Vi ska även ha med en person som har egna erfarenheter av detta som ska dela med sig av detta, vilket vi uppskattar väldigt mycket!
Idag har vi då ägnat oss åt att förbereda oss och samlat information och skrivit ner de olika ämnen som vi ska föreläsa om. Exempelvis då om vanliga droger i samhället och vilka skador detta kan ge, och hur man kan känna igen detta. Samma sak om alkohol, alltså om vilka skador det kan vara orsak till. Om vi föreläser om detta och inte bara sprider kunskap genom denna blogg, kan vi kanske höja de antal personer vi kan hjälpa genom att folk lättare kan känna igen missbruk om de fått kunskap om det.
Vi kommer självklart fortsätta skriva här hur det går för oss, samtidigt som vi fortsätter att lägga upp inlägg om missbruk och ämnen runt detta. När vi väl haft föreläsningen kommer vi presentera här hur det gick för oss och vad vi fick för respons från eleverna och lärarna!
Skillnaderna mellan beroende och missbruk!
Ett beroende och ett missbruk är inte samma sak. Begreppet beroende använder man sig av i samband med olika substanser så som narkotika, alkohol och vissa läkemedel. Ett beroende innebär att du använder dig av någon substans som du inte kan styra över. Ett beroende kan utlösas av att man försöker dämpa känslor eller för att söka spänning.
Ett missbruk däremot kan man däremot lättare bryta genom att man får klart för sig vilka konsekvenser med negativ påverkan man får. Ett beroende är svårare att ta sig ur.
Ett missbruk kan kännas igen genom att man flera gånger tar till drogen eller alkoholen och när detta påverkar en själv och sin omgivning pga intaget eller ens beteende. För exempel förstör man en relation för att alkoholen eller drogen går före. Tyvärr är detta någonting som många gånger belastar många anhöriga och andra relationer. Ett beronde innebär att hjärna påverkas så pass mycket av drogen att det förändras på ett avgörande sätt. Ren viljestyrka räcker oftast inte till för att kunna styra intaget.
Jag hoppas att detta kan hjälpa till för att personer lättare ska känna igen missbruk och beroende. Om man väl förstår att personer inte längre kan styra över t.ex sin alkoholkonsumtion eller har utvecklat ett missbruk i droger, är det lättare att sedan veta hur man ska gå vidare med det. Vi försöker upplysa så många viktiga faktorer runt missbruk som möjligt och hoppas på att kunna hjälpa någon på vägen!
Informationskälla: http://www.vardguiden.se/Tema/Alkohol/Beroende-och-missbruk/
Riskbruk av alkohol

en kvinna dricker mer än 9 standardglas per vecka
Riskbruk för alkohol gäller även vid intensiv konsumtion, alltså när:
en man dricker mer är 4 standardglas vid ett tillfälle
en kvinna dricker mer än 3 glas vid ett tillfälle.
(ett standardglas innehåller 12 gram alkohol)
Även vid lägre alkoholkonsumtion kan riskbruk gälla. T.ex. i trafiken, under graviditet, situationer i arbetslivet och
under uppväxtåren. Det gäller också om man har vissa sjukdomar, för dem som har ökad känslighet för alkohol och om man äter vissa mediciner.
Informationskälla: www.fhi.se
Vad alla föräldrar bör veta ...
En kort sammanfattning om vanliga droger och vad dessa gör mot dig!
Cannabis- Framställs av hampaväxten, kallas felaktigt för ”lätta droger”. Giftsubstansen i cannabis är THC som är fettlösligt och lagras i fettvävnader som t.ex. hjärnan en lång tid. Denna som man kallar ”lätt drog”, är tillräckligt stark för att kunna ge hjärnskador och framkalla psykoser. Den som brukar cannabis blir frånvarande, onåbar, får försämrat närminne och störd hormonbalans.
Beroendet kommer smygande.
Kokain- Utvinns ur kokablad. Denna drog är centralstimulerande och är extremt beroendeframkallande. Kokain ger bl.a minskad trötthet, försämrat omdöme och reaktionsförmåga. Drogen kan framkalla ångest, förföljelsemani, aggressivitet och abstinensen är mycket svår.
Ecstacy & LSD- Dessa droger ger en kraftig hallucinogen effekt, förvrider sinnesintrycken och kan dessutom framkalla ångest och personlighetsförändringar. Ecstacy kan ge svåra psykiska effekter även efter drogfrihet sen länge tillbaks.
Heroin- Heroin och olika opiater, därifrån heroinet kommer, är starkt smärtstillande och ger snabbt ett beroende. Detta gör en slö, dåsig och man kan även tappa kroppshållningen. Man får också långsam andning. Risken för överdos är stor och detta ger livshotande andningsförlamning
Informationskälla: Stefan Karlsson, ungdomsterapeut & http://www.drogsnurran.nu/
Om vi med hjälp av kunskap, kan sprida vidare och hjälpa till att förebygga missbruk gör vi det. Det är så många som är drabbade och det finns så mycket mer att ge för att hjälpa människor i och runt om missbruk. Vi börjar här, vi börjar med att sprida våra kunskaper om det via vår blogg och kommande föreläsning. Jag hoppas att vi fångar er uppmärksamhet!